søndag den 19. februar 2012

Frivilligt arbejde vol. 2

Så er de 2 uger med frivilligt arbejde overstået, og det har været super spændende.
Denne uge har været ligesom sidste uge med tid i børnehaven, spanskundervisning, engelsk undervisning for de lokale børn samt dukkeproduktion sammen med professor Jean. I forhold til sidste uge har vi i denne her uge set den lokale "Garifuna Dans", hvor kvinder og mænd fra landsbyen danser med liv og sjæl i takt med trommerne.
Det var en fed oplevelse, som gav et større indblik i den honduranske kultur. Dansen er vigtig for deres kultur, og alle lokale kan danse med - selv de små børn i børnehaven.
Det var en fornøjelse at se, hvor engageret kvinderne var, og man kunne se, hvor meget de gik op i det, da de levede sig fuldstændig ind i det, trods den ældste havde en alder tæt på de 70. Vi fik lov til at prøve kræfter med dansen efter deres opvisning, hvilket mest gik op i latter, da det var svært at hamle op med deres vrikkende hofter.
Men vi nød oplevelsen og gik allesammen glade derfra.
Desuden var vi i fredags ude at se "Casaba Brødet", som er en lokal delikatesse her i Honduras. Brødet bliver lavet af en hel familie, som hjælpes op at bage brødet.
Selve brødet er en form for fladbrød, som bliver bagt på en brændende varm plade over ild. Brødet spises typisk med hvidløgssmør, og de lokale er vilde med det, til vores store forundring, da vi var knapt så begejstret over den pap-agtige konsistens.
Senere på dagen var vi over i børnehaven for at færdiggøre vores malerprojekt, som har gået ud på at dekorere væggene i børnehaven med adskillelige farverige motiver. Det var børnene utrolig glade for, da det gav et nyt pust til den ellers faldefærdige børnehave. Da det nu var sidste dag fik vi serveret lækker mad og drikke af pædagogerne, imens vi hørte på sange, som børnene havde øvet til afskedsdagen. Pædagogerne holdte en tale for os, hvor de takkede for vores hjælp de sidste 2 uger, samt de ting vi har gjort for dem. Som sagt har vi jo haft nogle penge, som vi har doneret til børnehaven i form af nye madrasser, plasticborde - og stole, mad, strandlegetøj, bolde osv. Det blev børnene samt pædagogerne rigtig glade for, og vi håber at de får gavn af det i fremtiden.
Senere på dagen afsluttede vi vores dukkeprojekt med Jean, hvor vi færdiggjorde vores dukker sammen med børnene. Børnene fik hver især deres dukke med hjem, og workshoppen blev afluttet med katten af tønden - til stor glæde for de lokale børn.
Midt på ugen ankom der et hold fra adventuredk, så derfor havde vores guide Mark arrangeret at vi skulle mødes med dem fredag aften på en af de lokale barer og feste natten lang. Dette var vi meget spændte på, da vi glædede os til at møde nogle andre danskere.
Det var en super god aften, hvor alle var i godt humør - og der blev danset på bordet.
Selv ejerne af baren var så begejstret over det store antal af besøgende, at de optog os allesammen på film til evigt minde ;)
Vi fik snakket med den anden gruppe, som består af 17 danskere, hvoraf de 5 af dem er drenge.
Vi var godt kvæstet i morges, da vi allerede skulle op ved halv otte-tiden, da dagens program i dag har stået på sportsaktiviteter på stranden i form af volleyball, svømning og roning i båd. Det hyggede vi os med hele formiddagen, og omkring frokosttid blev alle vores ting pakket sammen, så vi var klar til afgang, da dagen i dag var sidste dagpå "Cabanas Colon", som har været vores bosted de sidste 2 uger.
Vi spiste frokost på en af de lokale restauranter, hvor vi igen fik serveret den typiske garifuna mad (fisk, bananer & ris). Inden vi spiste skulle vi afslutte vores spanskforløb ved at hvert hold opførte hver deres spanske sang for resten af gruppen sammen med deres lærer. Da hver gruppe havde sunget fik hver enkel elev et diplom over den beståede spanskundervisning. Vi sluttede af med at opleve "Garifuna Dansen" endnu en gang. Men denne gang var danserne iført deres traditionelle kostumer, hvilket var et flot og farvestrålende syn.
Vi tog afsked med Ernesto, som har været vores guide de sidste 2 uger. Han har været en rigtig god guide, og klart den der har gjort allermest for vores gruppe, så derfor viste vi vores taknemmelighed i form af en god klat drikkepenge.
Vi var tilbage på "Mango Hotel" i Tela midt på eftermiddagen. Det var rigtig rart at komme tilbage til vante omgivelser, hvor man pludselig kunne få varmt bad, dør til toilettet samt internet, som vi har savnet de sidste 2 uger.
Der var med det samme kø hos den lokale vaskedame, da vi alle skulle have vasket tøj. Og det var super lækkert at få noget rent tøj, da det ikke er noget vi har haft mulighed for de sidste 2 uger.
Imorgen har vi en fridag, som skal bruges på at skype med dem derhjemme, og ellers nyde poolen ved Telamar.
Og ellers glæder vi os til at skulle på heldagstur til øerne "Cayos Cochinos" på mandag, samt riverrafte på onsdag, og derefter videre til øen Utilia på torsdag, hvor vi skal have vores dykkercertifikat. Så der er en masse at se frem til den sidste tid i Honduras.
A&M

Ingen kommentarer:

Send en kommentar